«Хто ж, якщо не ми?!»

IMG_0586Схоже природа відчуває благородні наміри команди волонтерів – екологів та всіляко сприяє їхній місії, даруючи останні теплі дні бабиного літа. Цього разу на маршруті «Волонтерського автобусу» («Волонтерський еко-автобус: Схилами Дніпра» – проект, який реалізовується РНГО «Центр соціального партнерства» за фінансової підтримки Фонду сприяння демократії посольства США в Україні) Чигиринщина, відома не лише козацькими історіями, але й найширшими розливами славетного Дніпра.
«Хто ж, якщо не ми?!» – із такими словами звернулися волонтери «еко-автобусу» до учнів шкіл с. Рацеве та с. Боровиця, закликаючи останніх до активних дій щодо очищення прибережних зон Дніпра, яке протікає через ці села. Тож, окрім цікавих інтерактивних занять з екології, які були проведені для всіх учнів цих шкіл, було організовано дві акції з прибирання берегів Дніпра із залученням до цієї роботи старшокласників. Виявляється, збирати сміття не так вже й важко, коли віриш у краще, маєш гарну компанію та робиш це для власного села. Від цього цікавого заняття не втрималися навіть вчителі: «Прийшов дивитися за порядком, а вийшло – що збираю сміття» – сказав вчитель фізичного виховання Боровицької школи і пішов за новим сміттєвим мішком. Що ж стосується самих учнів, то вони справді не байдужі до проблеми засмічення, про це можна судити хоча б з тих звернень-лозунгів, які вони понаписували на табличках і встановили на березі: «Не сміти, бо ти тут живеш!», «Не перетворюй село на Чорнобиль! Не сміти!», «Друже, прибери після себе». Не байдужими є і голови сільрад, які радо відгукуються на запропоновану допомогу та всіляко допомагають, а саме – забезпечують вивезення сміття з прибережних територій. 60 мішків сміття зібрано за 3 години, але це лише мала частка всієї території, яка потребує очищення…
IMG_0578Звичайно ж, окрім навчання та прибирання, має бути відпочинок! Волонтери «еко-автобусу» і тут вибирають найкраще – активний відпочинок: дружні ігри з волейболу з шкільними командами, вже є традиційними і скоро стануть плановими у графіку добровольців. Чи то ночівля у шкільних спортзалах, чи надлишок енергії спонукають волонтерів після виснаженої роботи з дітьми ще й займатися спортом , грати на гітарі та співати пісень… А можливо то просто молодість?…)
Хотілося б щоб таких небайдужих студентів, які є у цьому проекті було більше, і можливо тоді, нам вдасться зберегти довкілля для правнуків!

IMG_4242



Залишити відповідь